בשנת 2016 הייתי חלק מצוות שבנה פסל בלונים עצום מימדים בדמות יונה. הפרוייקט נוצר באדיבות ובתמיכתה של עיריית מעלות, במסגרת פסטיבל הפיסול של מעלות תרשיחא המתקיים מדי שנה באגם המונפורט.
בשנה זו הוזמנו לפסל בפסטיבל גם אנחנו: צוות של 5 אמנים מהולנד, ארה"ב וישראל, כדי לבנות בצד האגם יונה ענקית המורכבת מ-30,000 בלונים.
את היונה עיצב חברי, האמן ההולנדי Guido Verhoef (גידו וורהוף), שעמד בראש צוות האמנים.
צוות הליבה של הפרוייקט כלל את האמנים הבאים:
מישה דה-האן (הולנד), גארי לדבטר (ארה"ב), ארנה ווילהאסאן (הולנד) וברק דגן (אני (: , מישראל).
יחד איתנו עבדו במלוא המרץ גם עשרות מתנדבים ישראלים שהורכבו מאמני בלונים וממתנדבים מהנוער העובד והלומד של מעלות תרשיחא.
תהליך הבניה של היונה היה מאתגר במיוחד. מזג האויר בשעות היום היה חם מאד, ובשעות הלילה הטמפרטורות צנחו והלחות היתה גבוהה מאד.
למרות כל זאת, היונה הועלתה בזמן לאויר בעזרת מנוף. רגע ההנפה של היונה היה מרגש במיוחד, וצפו בו מאות אנשים במעמד שרת התרבות מירי רגב.
הנה תמונה מרגע ההנפה של היונה בעזרת מנוף
ואיך נראה הבניה עצמה? צפו בסרטון קצר שממחיש בדקה אחת איך בנינו את היונה המטורפת הזו
איך עושים את זה? איך בונים יונה מכל כך הרבה בלונים?
נתחיל בזה שהבלונים מהם עשויה היונה הם בלונים מיוחדים, הנקראים "בלוני טיפ". אלה הם בלונים בעלי שני קצוות: בקצה אחד יש את הפיה של הבלון (כמו בכל בלון עגול) ובקצה השני ישנה עוד פיה סגורה. אי אפשר לנפח את הבלון דרכה (כי היא סגורה) אבל אפשר לקשור אליה עוד בלון.
וכך, למעשה, אפשר לייצר בעזרת הבלונים הללו שרשראות של בלונים: בלון שקשור לבלון, שקשור לעוד בלון, שקשור לעוד ועוד ועוד בלון.
הדבר הזה מאפשר למעשה ליצור מבנים שלמים של בלונים, המורכבים משזירה של שרשראות של בלונים.
את הבלונים מנפחים בעזרת מכונות רבות עוצמה, שמוציאות אויר בצורה מדודה. וכך, למעשה, אפשר לשלוט בגודל של הבלונים, ולכן, גם באורך של שרשרת הבלונים.
צוות הליבה שתכנן והוביל את בנייתה של יונת הבלונים. מימין לשמאל: ארנה ווילהאסאן (הולנד), גידו וורהוף (הולנד), גארי לדבטר (ארה"ב), מישה דה-האן (הולנד) וברק דגן (ישראל)
והנה קטע מרגש שצילמתי מיד אחרי שיונת הבלונים עלתה לאויר