האם בלונים מתכלים?
בשנים האחרונות אנו עדים למגוון רחב של דעות ועדויות לגבי השאלה הפשוטה: האם בלונים עשויים מחומר מתכלה? או שאולי הם עשויים מחומרים שאינם מתכלים, כמו פלסטיק?..
אנו גם עדים למגוון רחב של עדויות על כך שבלונים מזהמים את הים ועל כך שבלונים גורמים למוות של חיות ים שנחנקות לאחר שהכניסו בלונים לפה.
ישנם כל מיני סוגים של בלונים
כאשר מדברים על "בלונים" מדברים למעשה על מגוון רחב של סוגי חומרים: מרבית הבלונים עשויים מהחומר לטקס, שהוא למעשה השרף של עץ הגומי (אלה הם הבלונים הרגילים שכולנו יודעים לנפח בפה או הבלונים הארוכים שמהם יוצרים חיות מבלונים).
הלטקס נאסף על ידי יצירת חתך בגזע של עצי הגומי, ואיסוף של הנוזל שיוצא מהחתך הזה לתוך כלי איסוף. כיוון שמדובר בחומר טבעי, הרי שהבלונים הללו הם בלונים המתכלים במהירות, ממש כמו העלים של עץ האלון.
ניתן לראות שבלון זה עשוי מחומר מתכלה, כיוון שאחרי זמן מסויים (מספר דקות או מספר שעות – תלוי במזג האויר) הברק של הבלונים הללו דוהה. הדהייה הזו מעידה למעשה על תחילת תהליך ההתכלות של הבלון הזה.
איסוף לטקס לתוך מכלים
בלוני לטקס -גם הקיר וגם הלבבות עשויים מבלוני לטקס
(תמונת סיום מתוך אחד מקורסי הבלונים שלנו)
לעומת בלוני לטקס, ישנם גם בלונים אחרים הנקראים "בלונים מיילר" (mylar) (נקראים גם "בלוני פויל") – אלה הם הבלונים שלעתים קרובות ממלאים בהליום (ראו בתמונה). בלוני מיילר עשויים מניילון בציפוי מתכתי, ולכן, בלונים אלה הם בלונים שאינם מתכלים. זו גם הסיבה שבלונים אלה נשארים מנופחים לאורך זמן רב ואינם מאבדים מהברק שלהם בקלות.
לאחרונה נכנסו לשוק סוגים נוספים של בלונים: בלוני באבל (אלה הם בלונים שקופים לגמרי, הנראים כמו בועה) העשויים פלסטיק שקוף (או סיליקון), ועל כן, גם הם אינם מתכלים.
ומה לגבי זיהום הים בבלונים? ומה לגבי חנק של חיות ים מבלונים?
ובכן, הבלונים שמגיעים לים הם בלונים ששוחררו לאויר בהפרחות בלונים. שימו לב שבלונים שנזרקו לפח לאחר השימוש כלל אינם מגיעים לים, אלא לאתרי הפסולת השונים, ולכן, הבעיה האמיתית היא הפרחה של בלונים לאויר.
הרי בסופו של דבר, בלון הליום שמתעופף לשמיים חוזר בחזרה לקרקע (בין אם הוא מתפוצץ וחלקיו נוחתים על הרצפה ובין אם הוא מאבד לאט לאט מההליום שלו ובסופו של דבר נוחת חצי מנופח על הרצפה). במילים אחרות, אל תתנו למראה הפסטורלי של בלונים שעפים בשמיים להטעות אתכם – הפרחה של בלונים לאויר שקולה לזריקה של לכלוך אל הרצפה, ואף עולה בקנה אחד עם ההגדרה של "פסולת" לפי חוק שמירת ניקיון הישראלי. גם אם מדובר בבלונים מתכלים, עדיין, כשם שאי אפשר לזרוק קליפות של פירות על הרצפה כך גם אי אפשר לזרוק בלונים לכל עבר…
בנוסף, בעלי חיים אוכלים לעתים בלונים שנחתו על הרצפה ועלולים להפגע מכך… הבלונים יכולים לגרום לחנק של חיות או לחסום להן את המעיים!
אגב, האיסור לגבי הפרחת בלונים מגיע כמובן מהרצון לשמור על הסביבה, אך ישנו עוד אינטרס: במידה ובלונים מיילר משוחררים לאויר הם עלולים לפגוע בעמודי חשמל, ולגרום להפסקת חשמל או אפילו לשריפה! כיוון שהבלונים הללו עשויים מחומר מוליך חשמל הם גם לא מתכלים וגם מוליכים חשמל…
בשל כל אלה ישנם מקומות בעולם (ואפילו ערים בישראל) בהם הפרחה של בלונים אסורה.